Over onze organisatie
Bits of Freedom is opgericht in 1999. We beïnvloeden beleid en wetgeving ter ondersteuning van een open en rechtvaardige informatiesamenleving. We doen dit door middel van belangenbehartiging, campagne en juridische actie, in Nederland en Brussel.
Bits of Freedom is een stichting met 13 vaste medewerkers, een bestuur en raad van advies. Honderden vrijwilligers dragen jaarlijks bij aan ons werk. We zijn één van de oprichters en actief lid van European Digital Rights (EDRi). We worden financieel gesteund door duizenden donateurs, tientallen bedrijfsdonateurs en door fondsen en projectsubsidies. Om onze onafhankelijkheid te bewaken nemen we geen geld aan van overheden.
Onze teamsamenstelling kent een mix van talentvolle starters, ervaren krachten en veelbelovende stagiairs. We zijn een inclusieve werkplek met een diversiteit aan perspectieven. Ons personeelsbeleid stimuleert gelijke kansen en draagt bij aan het corrigeren van ongelijkheden in onze organisatie, netwerk en sector. Ons werkgeverschap vormt zich rondom vijf pijlers: bestaanszekerheid, gelijke kansen, regie over je werk, een gezonde werk/privé balans en professionele ontwikkeling.
Het afgelopen jaar verwelkomden we Martijn de Heer, Joran van Apeldoorn en Ilja Schurink in ons team. Onze raad van advies nam afscheid van Eleni Kosta en Antoinette Hertsenberg. Ze zullen worden gemist!
Meer ruimte voor (jong) talent
We hebben beleid gemaakt dat ons aanspoort elk jaar ten minste twee stagiairs en één werkstudent te begeleiden. We willen namelijk enerzijds ons werkveld mede-vormgeven, waaronder door de instroom van talentvolle starters in het maatschappelijk middenveld te vergroten. Anderzijds denken we dat we veel kunnen leren van stagiairs en werkstudenten. Deze posities binnen onze organisatie geven we bewust aan mensen die moeilijker toegang hebben tot het veld waarin we opereren, of daar minder goed gerepresenteerd zijn.
Opbouwen van public interest technology capaciteit
Ter versterking van het Europese digitale rechtenveld hebben we twee public interest technologists toegevoegd aan het team, namelijk een onderzoeker en een webdeveloper. Onze tech onderzoeker Joran gaat bewijs vergaren van wanpraktijken bij de datagedreven overheid en Big Tech. Deze kennis vertalen we naar beleidsverandering, bewustwording en rechtszaken. In zijn eerste maanden heeft Joran zich ondergedompeld in de wereld van beleid, zette hij een onderzoeksinfrastructuur op en startte hij aan het bouwen van een Europees netwerk van techneuten, juristen en campaigners. In 2023 runnen we verschillende kleinschalige campagnes op basis van technisch onderzoek en stutten we de infrastructuur om effectief samen te werken.
Onze webdeveloper Martijn heeft in 2022 een onderzoek opgezet naar de tooling van het digitale rechtenveld. Juist als digitale burgerrechtenorganisaties, moet ons gebruik van technologie aansluiten bij onze waarden, overtuigen en inspireren. Dat is op dit moment op veel vlakken nog niet zo. De eerste tussenrapportage is verschenen. Daarnaast heeft Martijn een aantal nieuwe campagnetools ontworpen en proefgedraaid binnen onze organisatie. Het komende jaar zullen ze worden doorontwikkeld en beschikbaar gesteld aan het hele Europese veld.
Investeren in Europese campagnes
We zijn een kleine organisatie. Maar door slim gebruik van lobby en publieke druk weten we toch veel voor elkaar te krijgen. We willen onze ervaring op het gebied van publiekscommunicatie aanwenden om Europa-breed campagne te voeren. Omdat steeds meer wetgeving uit Brussel komt, en handhaving op nationaal niveau steeds vaker een Europese dimensie krijgt. Daarvoor ontwikkelen we in 2023 nieuwe tools en delen we expertise en middelen. We zetten met andere Europese organisaties een "campagne pilot" op. Die campagne staat in het teken van het vergroten van bewustwording onder mensen over de Digital Services Act en Digital Markets Act, en het informeren van handhaving van de wetten. Deze pilot kan hopelijk dienen als model voor toekomstige campagnes op schaal.
Door samenwerking betere belangenbehartiging
We werkten dit jaar veel samen en met een groeiende diversiteit aan partners. Met Public Interest Litigation Project organiseerden we een aantal workshops voor organisaties die zich inzetten tegen racisme en voor het klimaat, migranten en ongedocumenteerden, en vrouwenrechten. Met hen onderzochten we de positieve en negatieve impact van Big Tech op het behalen van hun doelstellingen. Met Controle Alt Delete, Digital Freedom Fund en EDRi organiseerden we de eerste Europese editie van Colour of Surveillance in Amsterdam. Het snijvlak tussen racisme en surveillance stond centraal. We faciliteerden een ontmoetingsplek voor activisten en professionals die op dit vlak werkzaam zijn en zaten een panel voor over de toeslagenaffaire. We lanceerden de vierdelige videoserie Data. Zo zit dat. in samenwerking met Controle Alt Delete, European Center for not-for-profit law (ECNL), The Centre for research on Multinational Corporations (SOMO) en Public Spaces. Tot slot trokken we met Amnesty, Open State Foundation en Waag op in onze belangenbehartiging in Den Haag. We kijken er naar uit deze samenwerkingen in het nieuwe jaar voort te zetten.